De tent, Zelte, namiot, tienda zoals ze deze in respectievelijk Duitsland, Polen en Spanje noemen (tienda kan trouwens ook winkel betekenen), is van alle tijden. Tenten, van en voor vele culturen, dienden vele doeleinden door de eeuwen heen. In het verleden hadden ze meestal een woonfunctie, zoals de tipi tent en de wigwam bekend van de indianen in Noord Amerika, of de yurt tent van de mongolen in Azie en de lavvu tent die de Lappen bewoonden in Noord Scandinavie. Maar er werd bijv. ook een tentenkamp opgeslagen in de staat Mississippi van Amerika na een verwoestende overstroming in 1927 om de bewoners onderdak te bieden. En wie heeft er toen hij of zij klein was geen tent van een oud laken gebouwd om daar met vrienden en vriendinnetjes zich terug te trekken in de anonimiteit?
Het woord tent staat volgens het woordenboek voor: "Verplaatsbare constructie van stokken en/of buizen met gespannen doek, die een tijdelijk onderdak bieden." Dit gaat dan niet helemaal op bij het woord "tijdelijk" zoals eerder omschreven aangaande de woonfunctie van de vernoemde type tenten. Echter zijn door de technologische ontwikkelingen, mede door de meer (terecht) eisende consument / organisator, nieuwe, veiligere tenten ontwikkeld waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. Tenten die nog meer aan de "tijdelijke" functie, zoals omschreven in het woordenboek, beantwoorden. Van wat eerst een constructie in hout was en werd vervangen door staal dat later aluminium werd en nu weer wordt verdrongen door een lichter en nog sterker materiaal met de naam carbon. Van dierenhuiden als water afdichtende bedekking, naar canvas, overgaand in PVC zeildoek naar licht-doorlatend tentzeil en nu overwegend verduisterend zeil.
Het woord tent heeft ook altijd in onze Nederlandse taalcultuur een plaats gehad, waar het woord veel in uitdrukkingen en zegswijzen voorkomen. Want wie kent nou niet b.v "Rust in de tent brengen" of "De tent runnen". Maar ook is het mogelijk om "De tent af te breken" wat wij liever zelf als deskundigen blijven doen met onze verhuurde tenten, zodat wij niet "De tent moeten sluiten". Uiteraard zijn wij u nu als lezer "Uit de tent aan het lokken", maar bovenal zijn onze tenten te typeren als "Een gezellige tent". Ook houden wij het graag liever langer vol als muziek groep "Tent" opgericht in Kennemerland (1981) en waarvoor omstreeks 1987 het doek voor viel.
Al met al is het begrip tent niet weg te denken uit onze moderne maatschappij, zowel prive, op evenementen, tijdens beurzen en zowel buiten als binnen geplaatst. JNRconTent wil graag deze markt mede voorzien om vanuit magazijn Esbeek "de tenten op een andere locatie op te slaan", om in de zegswijze en uitdrukkingen te blijven.
Met contente groet,
Jan v Geel
JNRconTent